Doorrijden na aanrijding in Duitsland

4-12-2019

Ton Leysen wordt in zijn praktijk als Rechtsanawalt vaak geconfronteerd met cliënten die opeens bij de post een Strafbefehl aantreffen waarin hen een hoge geldboete wordt opgelegd. Dit bedrag is meestal tussen de 1.200 euro en 1.800 euro. De reden van deze boete is dat zij volgens de Staatsanwaltschaft na een botsing met een andere auto zijn doorgereden zonder hun identiteit tegenover de eigenaar van de andere auto kenbaar te maken. Volgens de Staatsanwalt heeft de eigenaar van de auto een aangifte wegens Unfallflucht gedaan, nadat hij de schade van zijn auto heeft vastgesteld.

Vaak is het verweer, dat het om een geparkeerde auto ging en dus geen mogelijkheid was de benodigde gegevens van de eigenaar daarvan uit te wisselen. In zo’n situatie volstaat niet dat men achter de ruitenwisser van de desbetreffende auto een briefje doet met daarbij de naam en de telefoonnummer van de persoon. Volgens de wet dient men minstens een half uur ter plaatse te wachten totdat de eigenaar met de auto wellicht terug komt.

Ook indien men denkt dan wel zelf constateert dat de botsing niet tot een schade geleid heeft, zullen toch de gegevens uitgewisseld moeten worden dan wel kenbaar gemaakt worden. Duitsers hebben er een beetje een handje van een kleine kras aan hun auto een grotere schade op te blazen en deze schade meteen bij de politie te melden.

Kortom neem de tijd en probeer zelf met de politie contact op te nemen om de schade te melden. Ook geldt hier het motto: voorkomen is beter dan betalen.

Heeft u vragen of behoefte aan vrijblijvend advies? Mail met Ton Leysen; leysen@gdo.nl